Easy Laos

Donderdag 16-04-09 komen we opnieuw aan in Bangkok. Waar ik eerst blij was Bangkok te verlaten, het is nou eenmaal geen bijzondere stad, voelt het nu goed om weer terug te zijn. Myanmar heeft zijn sporen achtergelaten en zo is Thailand opeens een Wahalla geworden. Ik doe me s'ochtends te goed aan een Pad-tai en Pineapleshake, s'middags naar de Mac Donalds, ik drink liters Coca Cola, haal snoep en ijsjes bij de 7-eleven en s'avonds doen we onszelf te goed aan een Redsnapper van de barbeque. Ja het gaat goed los hier in Bangkok met demonstraties en rellen, maar deze jongen zit op Koa Shan lekker te genieten van alle neugden en deugden wat Bangkok te bieden heeft.

De reis wordt de volgende dag weer ingezet. We hebben bijgetankt in bangkok een kappertje gepakt, de souvenirs naar huis gestuurd, een was gedaan en nu per nachttrein naar de grens van Thailand en Laos. De reis duurt 12uur, maar de bedjes zijn comfortabel en zo komen we zonder ongemakken de volgende ochtend om 8.00 aan bij de grens van Loas. Lekker omslachtig trouwens zo'n grens. Tuc-tuk naar de vredesbrug, met de bus de brug over, visa regelen en Tuc-tuk laos in.

Om 12.00 s'middags staan we in Vientiane de hoofdstad van Laos. We zoeken met zijn 4en een Guesthouse en verkennen nog dezelfde middag per fiets de stad. Een heerlijke stad. Het heeft alle grootstedelijke voorzieningen zoals een bruisende boulevard, bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomph (Laos was van de Fransen), tempels, stadsparken en gezellige restaurantjes en kroegen. Toch is het een dorp. Weinig verkeer en knus klein ik houd ervan. S'avonds eten we samen met een Canadees meisje dat engelseles geeft in een Indiaas restaurant en drinken wat langs de Mekong rivier waarna we de volgende dag alweer vertrekken richting Vang Vieng.

Vang Vieng is kermis, maar wel een hele leuke. Dit dorpje, wat overigens heel mooi ligt langs de Mekong rivier en tussen de Limestone bergen is het paradijs voor backpackers die gewoon een goede tijd willen hebben. We vinden een prachtig resort langs het water en gaan doen wat iedereen hier doet namelijk: Tuben. Wat dit is? Dat is bier drinken en zo liggend in een band van de rivier af waarna je wordt binnen gehengeld door kroegen en de hele dag series als Friends kan kijken. Het is even wennen wanneer we aankomen bij het startpunt, daar waar de eerste kroegen zitten, iedereen is al lam en helemaal los. Buckets worden gead en als Apen slingeren veel te lamme figuren van stellages met touwen in het water. Veiligheid is hier niet zo belangrijk en het zal je dan ook niet verbazen dat hier vele ongelukken gebeuren. We geven ons eraan over, drinken een paar biertjes en het is echt heel gaaf. We zijn niet zo slim om een tube mee te nemen, een vriend van ons zei dat ze die beschikbaarstellen, dit was niet zo. Maar bij het zien van al die te lamme mensen besluiten we dat het voor hun beter is een taxi te nemen en we lenen twee tubes ;-). Het is bezopen in je band van de rivier af waar je door kroegeigenaren wordt binnen gehengeld en het vervolgens helemaal los gaat, maar wel erg leuk. We halen het om net voor het donker terug te zijn, maar hoe al die mensen die nog stonden los te gaan terugkomen??? We dumpen onze geleende tubes bij de laatste kroeg en eten wat want de volgende dag gaat onze reis door naar Luang Prabang.

Luang Prabang is ook zo'n easy stad of is het gewoon Laos. Hier bezoeken we de waterval welke mooie tropischzwembadachtige waterbasins heeft waar je in kan zwemmen. Ik waan me als een kind in het tropischzwemparadijs van Centerparks. S'avonds eten we op de locale markt, kip van de barbeque en terassen we.

De volgende dag de 23ste en dus mijn VERJAARDAGG. Het is best een beetje gek dit zonder familie te vieren, maar ik voel me wel echt jarig deze dag. Marieke heeft aan alles gedacht. S'ochtends een boottocht over de Mekong richting de Budda Cave. S'middags een echte verjaardagstaart met kaarsjes en kado's, de zonsondergang kijken en s'avonds uit eten. Helaas ik had in Laos geen bereik, maar iedereen bedankt voor de smsjes. De verjaardagsgroeten lees ik helaas niet vandaag. De pizza valt verkeerd en dus s'avonds niet doorzakken, maar boven de WC.

We hebben een busticket de volgende dag doorzetten en richting Phonsavon waar we de Plain of Jars hebben gezien en vandaar door reizen naar Vihn in Vietnam. Voor in onze minibus zit Michael Schumacher en zo worden we door de bergpassen van Laos geraced. De weg is mooi, maar we moeten ons meer concentreren op het vasthouden en het niet overgeven.

Phonsavon zelf is niet bijzonder, gewoon weer een stad die bestaat uit een rij huizen welke langs de verbindingsweg ligt. Dit zie je veel in Azie, de weg is een levensslagader, een bron van mensen en dus van inkomen en zo de plek om te wonen. Zie je het al voor je, al onze huizen langs de A2! De plain of jars zijn bijzonder. Deze velden met potten welke circa 2meter groot zijn en waarvan niemand weet waar ze vandaan komen zijn de hunnebedden van Loas. Tevens staan deze velden in het teken van Mijnen. Tijdens de Vietnamoorlog heeft Amerika Laos voor 70% platgebombardeerd. Er zijn in Laos meer bommen gevallen dan de hele tweede wereldoorlog bij elkaar. Overal zie je krater en de resten van bommen worden gebruikt als decoratie. Het grootste probleem is dat 30% van de bommen niet is afgegaan en het metaal van deze bommen zo'n 3 maandsalarissen voor een arm gezin opleverd. Je begrijpt jaarlijks vallen er nog 10tallen doden door deze bommen.

De volgende dag vertrekken we 6.30 richting Vietnam en ook deze reis is indrukwekkend te noemen. We starten netjes met alle 20zitplaatsen gevuld en vervolgens rijden we door het stadje. Om de 10meter staan mensen klaar met hun hele hebben en houden. Eerst worden de gangpaden gevuld met stoeltjes, maar vervolgens is dat niet meer toerijkend en dus zitten de mensen op de leuningen en bij elkaar op schoot. Een bus van 20mensen kan er wel degelijk 60 meenemen en wij zijn er getuigen van.  We overleven het om 14uur opgevouwen te zitten en zo komen we 26april aan in Vihn Vietnam. Vietnam wat onze volgende stop is tijdens onze reis overland richting Hong Kong.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer