Chinjaaaaa

13-05-2009

China. Met haar snelgroeiende economie en 1.3miljard inwoners is China onderweg een wereldmacht te worden. Dat zal je weten ook. Eenmaal bij de grens aangekomen zijn het in Vietnam nog crappie gebouwtjes zoals altijd. Maar wanneer we de grens oversteken staat daar een imposant gebouw. Als een statig rijksmonument staat daar het grenskantoor van China. Met hypermoderne electrische wagentjes worden we het grensgebied over gereden, ook is dit de eerste grens waar de mensen vriendelijk zijn. Meestal voel je, je haast een crimineel omdat je het land in wilt.

Wanneer onze bus zijn reis richting Nanning vervolgt worden we opnieuw verrast. Voor het eerst sinds maanden weer een soort van Westerse snelweg. Het busstation van Nanning is net een vliegveld, maar Nanning heeft niks dus we zetten door en komen s'avonds aan in Guillin.

We ontdekken dezelfde avond nog de stad en dit is dus China!!! We stappen het Hostel uit en zien de vetste clubs en discotheken, neon reclames, restaurants, moderne kledingwinkels, bakkers enz. Mocht je net als mij denken dat China nog een inhaalslag te maken heeft? Ik kan je vertellen ze lopen voor. Je vindt nog wel de contrasten. De Jeugd in moderne kleding, maar ook de Chinese hoedjes. Tegenover de KFC en de Mac vind je standjes met gefrituurde slang, kikkers of aal. Dit blijft een grap, wat krijg je te eten. Daar komen we de volgende dag meteen achter.

We staan vroeg op en gaan cultureel doen. We bezoeken Chinesetempels en beklimmen de heilige berg. Gullin ligt tussen de limestone bergen en met ertussen bedoel ik ertussen. Overal waar ze ook maar iets kunnen bouwen, bouwen ze wat. Je kunt steden hier echt met de week zien veranderen. Kleinere steden hebben ook al snel 700.000 mensen. Ja voor Chinese maatstaven is Amsterdam een dorp en niet meer dan dat.

S'middags bezoeken we een werkelijk prachtige druipsteengrot en we doen ons best, maar we verstaan onze Chinesegids toch echt niet. Voor 10cent brengt de bus ons weer terug. S'avonds eten we in een hypermoderne loungetent. We doen erg ons best wat normaals te bestellen, maar er word toch echt een kuiken in vol ornaat opgedient. Niet naar het hoofdje kijken en gewoon proeven.

De volgende ochtend met de Chinesetourgroep per boot naar Yanshou, is tenslotte goedkoper. Eerst moeten we natuurlijk shoppen en vervolgens met de chinezen op de foto. We varen net als Hallong Bay (vietnam) tussen de limestonefjorden. Deze zijn alleen wel een beetje hoger. De tocht is gaaf en Yanshou boven verwachting. Je moet het zien als het Valkenburg van China. Een en al gezelligheid en een prachtige omgeving. S'avonds nog even een lastminute bambooraft en daarna een echte Chinesekipburger ;-) ja echt alles is hier mogelijk.

Inmiddels zijn we alweer 4maanden weg en onze sportieve ambities zijn inmiddels naar onder het 0punt. Daarom huren we een mountainbike en verkennen zo de omgeving. Het is hier zo mooi. Kleine boerendorpjes, rijstvelden, riviertjes met stroomversnellingen hier net buiten het Chinese Valkenburg vinden we het China waarvoor we gekomen zijn. Het reizen is een komen en gaan in nieuwe omgevingen. Vaak wil je niet weg, maar telkens als je denkt dat het niet mooier en leuker meer kan vind je het. China is zo'n plek, onverwacht is het meer dan een hoogtepunt.

We willen toch die verdomde muur zien en daarom vertrekken we de volgende dag voor een 22uur durende treinreis richting Beijing. De trein is super we hebben onze eigen cabine met twee bedden en zo vermaken we ons helemaal prima. Van het treinstation worden we gratis door het hostel opgehaald, backpacken is zo makkelijk, en zo slapen we 1,5dag later in de Hattong van Beijing. Dit wil zeggen een schattig oud wijkje met grijze muren en van die rode lantaarns. Beijing zelf is niet klein en schattig maar mega. Het is groter dan de provincie Utrecht en gezien het kapitalisme hier hoogtij viert bestaat het overwegend uit hypermoderne shopping-malls. Echt niet normaal, heel de kalverstraat zit hier met gemak in een gebouw van glas en marmer.

We bezoeken meteen de verbodenstad om daar de traditionele gebouwen van de Ming dynasty te bekijken. Dit gaat niet even in een uurtje. De bezienswaardigheden zijn hier zo gigantisch dat je er met gemak een halve dag aan kwijt bent. De verbodenstad is niet een paar gebouwen, maar echt een complete stad. We eten nog even wat bij de MAC en dan is het tijd om energie op te doen voor de komende drie dagen.

Het summerpalace is aan de beurt en natuurlijk is ook dit een compleet dorp. Ook de Chinezen hebben vakantie dus het is gezellig druk. S'middags bezoeken we het olympisch complex en man wat heb ik een medelijden met Engeland die de volgende spelen gaat organiseren. Wat hebben die Chinezen uitgepakt. Het nationaalstadion the birdnest is gigantisch en met het zien van the watercube (het nationale zwembad) is een cirkel rond. Dit uit een schuimstructuur bestaand gebouw prijkte op de voorkant van mijn afstudeerscriptie  en nu sta ik er zelf voor. Dit was het dan mijn studie periode, nog 2maanden en dan is het tijd om een meneer te worden....

Dag 3 in Beijing is het tijd voor de muur. Het is tijd om dit wereldwonder van ons lijstje te strepen. Een taxi brengt ons naar een iets minder druk stukje en ik kan alleen maar zeggen, geweldig. Dat mensen dit hebben kunnen maken. De muur duikt echt over bergen heen. De wandeling is dan ook pittig, maar hij is het helemaal waard.

Moe en vermoeid laten we ons door de taxichauffeur afzetten op silkstreet en daar zijn we onze vermoeidheid spontaan vergeten. We worden in dit shopping wahalla verleid tot allerlei aankopen. 1,- voor bjorn borgjes, een Nintendo DS met 60spellen voor 75,- en een North Face jack voor 15,-. Ja natuurlijk is het fake, maar zo goedkoop. Toch blijft het moeilijk dit geld uit te geven. We zitten door het reizen in een hele andere mindset. Voor 100,- kun je met zijn 2en twee a drie dagen reizen en voor een euro kun je eten. Waar ik in Nederland zo 75euro voor een avondje stappen uitgeef moet ik er nu wel drie keer over nadenken. Grappig, de backpakker uit het rijke westen is hier de grootste krent. Waar de Chinezen echt enorme hoeveelheden geld uitgeven, moet het voor de westerse backpacker allemaal goedkoper.

Over al spierpijn. Drie dagen Beijing is een aanslag. Vandaag naar de dierentuin om in iedergeval een Panda te hebben gezien en voor de rest hangen in het Tempel of Heaven park. Er word hier vrolijk gedanst en we hebben van Cambodianen een kaartspel geleerd wat we nu hier samen met de locals kunnen spelen. S'avonds voor de Pekingeend. Hij mocht natuurlijk niet ontbreken. Netjes word hij aan tafel aangesneden en hij is zeer smakelijk.

De volgende stop (met de trein) is Ping Yao en ondanks dat je hier ook bakken met Chinesetoeristen vind is dit even geen grote stad. Deze stad welke volledig tussen de stadsmuren ligt is nog enigsinds authentiek. In de grote steden worden kleine wijkjes platgegooid voor hoogbouw. Denk maar niet dat je iets te zeggen hebt, mensen worden er gewoon uitgegooid en vervolgens ingehuurd om de flats te bouwen. In haast alle steden vind je blokken met 8dezelfde flats van 40verdiepingen. Ja dit is ook China, 1/3 van de staal en steen productie gaat naar dit land en niets of niemand mag de groei in de weg staan. Je ziet nieuwe snelwegen waar aan de zijkant van de weg halve huizen staan. Helaas, 1deel van het huis stond op de plek waar de weg moet komen. We zijn nog een beetje Beijing moe dus we vermaken ons met de andere backpackers in het Hostel en bekijken globaal de stad.

Een dag later weer de bus nu richting Xi'an, de cultuurhistorischestad van China. Hier bevind zich het Terracota Leger (een grote graftombe die pas in de jaren 90 ontdekt is en bewaakt werd door 1000 militairen gemaakt van steen. Het word het 8ste wereldwonder genoemd.) Voor het eerst in China hebben we een taalbarriere. Het heeft ons verbaasd hoe er altijd wel iemand te vinden was die een klein beetje Engels kan. We zitten in de bus en hebben geen idee waar we eruit moeten voor ons hostel. Maar ook naar 10keer vragen worden we geholpen. Een meisje gaat mee de bus uit en brengt ons er heen. Ja dit is ook China, ze willen je vaak graag helpen. Maar geen geld aanbieden voor hulp, dit is een belediging (kon je in de andere landen toch niet zeggen, daar draaide het altijd om ons geld).

Nog wat leuke weetjes over de Chinezen:

  • Stelletjes lopen hier in hetzelfde shirt en soms zelfs schoenen.
  • Roggelen is hier meer regel dan uitzondering.
  • Chinezen zijn goed voor toeristen. Je mag zitten in de Viplounges en ze helpen je overal.
  • Chinezen zijn fan van de voetballer Robben, iedereen kent hem.
  • Chinezen bestellen 6bier tegelijk. Maar zijn wel na 2bier al dronken.
  • Chinezen eten echt alles van Schorpioenen tot kikkers en zelfs in supermarkten kun je levende schildpadden kopen.
  • Chinezen zijn graag toerist in eigenland, maar willen dan vooral kunnen shoppen.

Maar terug naar het Terracota leger. Het was echt heel gaaf. Ik was een beetje bang voor standaard ouwezooi, maar nee het was echt indrukwekkend. Toch blijft het bizar dat een keizer om zichzelf te eren zo'n mega graf gaat maken. S'avonds naar het Moslimkwartier en opzoek naar alle specialiteiten. Toch is het eten niet echt bevredigend en als echte westerlingen gaan we naar de Pizzahut en tikken daarna nog wat biertjes weg.

Weer een treinrit van 23uur en deze brengt ons naar de laatste stop in China, Shang Hai. Dit keer in een Hardsleeper dus 6personen in een cabine en dus stukken goedkoper. Ons budget gaat een beetje snel. In Shang Hai zijn we ons drie dagen aan het verbazen. Hier is alles groter dan groot. Shoppingmalls groter dan je, je voor kan stellen met niet de minste merken als Prada, Gucci, Armani enz. Ja het echt China is blijkbaar een tweede Amerika. Wolkenkrabbers van 90verdiepingen en ledverlichtingen op de zijkant. In Shang Hai leven we het goede leven. Ik laat 3pakken maken voor nog geen 200euro totaal. We drinken wijn op de 87ste verdieping van een wolkenkrabber, gaan naar het Theater en bezoeken een werkelijk ongelooflijke acrobatische show en we gaan elke avond uit eten en genieten van westers eten. Shang Hai is heerlijk, alle luxe en weelde van thuis alleen dan stukken goedkoper. 


China was fantastisch, echt veel vetter en veelzijdiger dan we hadden verwacht. Nu nog een paar dagen Hong Kong en Macau en dan vluchten we naar de eilanden van de Fillepijenen. Even bijtanken en de uitgaven terug schroeven. 

Reacties 5

None 29-05-2009 17:29

A dus zo zet je het gastenboek onder een verhaal en heb je niet alleen een algeheel gastenboek

En dan al ontdekt na 5maanden

Tim 31-05-2009 18:23

Dit tips van Lins voor Hong Kong zoals ook gemaild:

Heeeel erg lekker eten:

Happy Garden Noodles and Congee kitchen
Address 72 Canton Rd, Hong Kong
Location Tsim Sha Tsui
Phone 852/2377 2604

Nog wat hotspots:

- Victoria peak (met de "peak tram")
- Times square shopping mall
- Tian tan Buddha Statue (wel een forse busrit)

Ik zal vanavond Lins de foto's even laten zien. Ik her ken een aantal dingen. Die warriors is Lins ook geweest indrukwekkend!

Kees 01-06-2009 03:07

He Edwin,

Weer een goed verhaal man dat China.
De reis van leven...

Spreek je snel,
Kees

stefan 02-06-2009 08:44

He Pik,

Klinkt beter dan bij AToss.

Geniet nog flink dude, het werkende leven is minder.

Laterss,
Stefan

Martine 04-06-2009 12:54

Ik had opeens het idee dat jullie reis er al op zat, dus toch eindelijk maar es even op de weblog... Had ik beter niet kunnen doen, want voel helemaal de reismodus en het leventje wat daarbij hoort en dat is bijna hetzelfde als mij de lekkerste chocoladereep voorhouden...eentje met 90% cacao (en die bestaat niet eens). Zoen van hier, ook goed bezig hoor, maar toch, andere chocola. M10

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer