Beestachtig Borneo

04--07-09

Ieder land heeft zo zijn specialiteiten. Ieder land heeft zo zijn highlights. Zo ook Borneo. Het is één van de grootste eilanden ter wereld en het bezit met haar jungles één van de rijkste flora en fauna gebieden op aarde. De komende weken zullen we ons dan ook bevinden tussen de vogelspotters, de kikkergekken en de graskruipers, het is weer eens wat anders. De trekkingsschoenen gaan weer aan, het reistempo zal worden opgeschroeft en we gaan opzoek naar bijna uitgestorven dieren als Orang Oetangs en Olifanten in het wild.

 

Eerste project wordt Mount Kinabalu. Deze berg is met haar 4010meter in de top 10 van hoogste bergen ter wereld en het beklimmen hiervan moet weer een 'o kicken' moment gaan opleveren. De zonsopgang op deze berg moet adembenemend zijn. Het is een dure expeditie, je moet slapen op de berg voor 70euro en erg populair. Toch krijgen we het voor elkaar, dankzij een annulering, we zullen over 4dagen deze berg bedwingen.

 

De eerste dagen in Kota Kinabalu, een van de hoofdsteden van het eiland Borneo, geen we samen met een ander nederlandsstel een beetje eiland hoppen. We drinken weer eens stevig bier (is wel duur hier in Maleisie) en we eten vers gegrilde vis op de locale markt. Wat is het leven toch goed hier in Azie.

 

Dan is het tijd voor de berg. Eerst een nachtje in de dorm samen met de natuurfreaks een dagje wandelen, wennen aan de hoogte en dan is het zover. Koude spullen inpakken en gaan. We regelen de vergunningen en zo starten we s'ochtends om 9.00 aan de tocht. We hebben de top door de dikke wolken echter al de dagen nog niet gezien. De tocht is niet heel lang, slechts 8kilometer, maar van 1800 meter naar 4010 meter klimmen. Dat is dan wel weer aardig. Om 13.45 arriveren we op basecamp (3400 meter) en hoewel het slechts miezert voorspeld het niet veel goeds.

 

Voor 70euro per nacht in een stapelbed, ja het is weer wat anders, toch pakken we genoeg slaap en om 2.30 s'ochtends beginnen we aan het laatste stuk. Een prachtige sterrenhemel, zo mooi en helder heb ik hem nog nooit gezien. Achter een lange sliert mensen aan (denk nog 100 andere bezoekers) klimmen we richting de top en langzaam begint er een dik wolkenpak om ons heen te hangen en begint het harder en harder te regenen. Steeds meer mensen keren om, inmiddels stroomt het werkelijk als rivieren van de berg, maar handschoenen aan, jas aan, poncho en klimmen niet zeuren. Doorweekt bereiken we de top en het uitzicht iss..... Het uitzicht is zwart donker en nat. Snel een foto maken en terug voordat we onderkoelt raken. Niks zonsopgang, nee weer fijn in het donker dezelfde weg terug. Toch is het kicken. Het is net als een marathon, net als de roparun (van Parijs naar Rotterdam) of zoals een trailwalk ;-) het is op vele momenten echt niet leuk, maar als je terug bent en alles samen hebt meegemaakt ben je volmaakt gelukkig. Het klaart iets op en als we ons omdraaien zien we daar eindelijk de top en hebben we voor het eerst wat uitzicht op Borneo. Het is werkelijk schitterend.

 

Volgende stop Sandakan. Hier bezoeken we in een rehabilitatiecentrum (groot reservaat) de Oerang Oetangs. Slechts twee, maar we hebben hem in iedergeval tussen de bomen zien slingeren 'the man of the forest.

 

Op de één of andere reden trekt het jungleleven s'nachts naar de rivieren. Met een bootje over de rivier is de manier om dieren in het wild te zien. We boeken een 3daagse tour waarbij we een soort van in de jungle slapen. De trekkingen zijn waardeloos. Een uurtje door de achtertuin lopen en bloedzuigers oplopen. Met de boottochten hebben we meer geluk. Staat er opeens aan de waterkant een groep van 8 wilde olifanten. Zo gaafff. Voor de rest vele apen, inclusief de Dutchman (lelijke aap met grote neus helaas), hornbills en slangen.

 

Met een Amerikaansstel en een andere Nederlander reizen we door richting Sipadan één van de mooiste duikplekken ter wereld. We belanden met zijn allen op een backpakkerresort wat op palen midden op een rif staat. Ons resort en voor de rest alleen maar zee om ons heen. We doen drie duiken en zien vele schildpadden. Eentje van bijna 2 meter doorsnee zit op het koraal rustig naar ons te kijken. Dan zwemt hij weg, zo gaaffff. Eten inclusief en dus weer rijst, rijst, kip, vis en nog eens rijst. Heerlijks zou je zeggen, maar inmiddels eten we bijna 8dagen alleen maar rijsstttt.

.

Weer even een wijze les (speciaal voor ed)....

Borneo was/is het land van de jungle maar inmiddels is 85% gekapt en daar zijn palmolieplantages voor in de plaats gekomen. Afkeurend zitten we in de auto, maar ook wij hebben onze oerbossen gesloopt. Helaas zit palmolie ook in alles, chips, shampoo enz. Wij hebben het dus indirect zelf gedaan door producten met palmolie te gebruiken. Ik baal ervan en eet een chippie, ja zo gaat dat helaas.

 

Wel ben ik blij dat mede dankzij het toerisme, nationaleparken zijn gekomen, ik sponsor met trots het WNF wat bomen aankoopt en nog steeds is Borneo een prachtig land om te bezoeken. Zoals eigenlijk de hele reis weer vele dubbele gevoelens. Geluk, wat hebben we het toch goed. Schuldgevoel, oke ik denk met een paar euro aan het WNF mijn steentje bij te dragen. Verdriet, wat is het toch oneerlijk verdeeld op deze wereld. En hoop, ook hier zien mensen steeds meer in dat de natuur heel belangrijk is en ook ik hoop een beetje te veranderen. Wat was de afgelopen periode van 6maanden razend interessant en wat ben ik blij dat ik het gedaan heb.

 

Ik heb nog een maand en de reis is zeker niet voorbij. Nu begint alleen de echte vakantie. We gaan proberen weer onder de vakantiegangers te komen. Er moet gewerkt worden aan zuipverhalen, want door het serieuze reizen zijn die er bij ingeschoten. De kamers mogen iets duurder en dus minder chappie en smotzig. Met andere woorden verstand op 0, mooie kamers, meer bier en meer beweging. Op naar Bali....

Reacties 2

peter 20-07-2009 11:48

Vet Edje,

Je zorgt tenminste voor wat leesvoer tijdens het werk! ;-)

Maar super gaaf wat je allemaal doet!

Nu relaxen! Spreek je over een maandje!

Gr. Peter.

PS: ter info, ik heb voor voorlopig weer een baan! Tot 1 januari in ieder geval. daarna kijken we wel weer verder!

Tom & Liek 22-07-2009 13:19

He Ed en Marieke,

Zoals jullie nu ondertussen alvast wel gemerkt hebben is het echt relaxen op Bali! Ga als jullie nog tijd over hebben naar de nog relaxtere Gili Islands! Veel plezier, tot op Lowlands!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer